Do školy přijela ČTK

O tom, co obnáší novinařina, jaký by novinář měl být, kde se vlastně berou informace, jak vznikají zprávy nebo co to je ČTK, promluvila v pátek 26. května na naší škole Martina Helánová, vedoucí zpravodajka ČTK Ostrava. Zajímavá beseda proběhla v rámci celostátních Týdnů mediálního vzdělávání, za kterými stojí organizace Jeden svět na školách.

Šesťáci i žáci, kteří se podílejí na tvorbě školního časopisu, se dozvěděli třeba to, proč se ČTK říká „noviny novinářů“ či „továrna na zprávy“, o tom, že v databázi kanceláře se nachází neuvěřitelných 200 milionů fotografií a že denně vyprodukuje takřka 500 zpráv, co dělat, když se ve zprávě objeví chyba, nebo co znamená termín obrácená pyramida. Martina Helánová, která v ČTK působí už přes dvacet let, pomohla nakouknout do zákulisí své práce i díky mnoha konkrétním příkladům ze své bohaté novinářské praxe, s žáky rozebrala např. situaci kolem střelby ve Fakultní nemocnici Ostrava nebo tragický požár panelového domu v Bohumíně. Nechyběly ani dotazy z publika, třeba na vzdělání novináře nebo na to, jak takový novinář relaxuje.

Mgr. Petra Moravcová


Podobné aktuality

Prvňáčci byli slavnostně pasováni
V pondělí 2. září posílili naše žákovské řady noví členové. Slavnostní pasování prvňáčků proběhlo v dopoledn.. více
Informace k zahájení nového školního roku
Vážení a milí rodiče, srdečně Vás zdravíme po letních prázdninách a rádi bychom Vás informovali o průběhu prvního š.. více
Static overlay
Chcete k nám přihlásit vaše dítě?

Poskytujeme dokonalé vzdělání pro vaše dítě každý den